Betuwse kersen

De kersenkraam is weer open

De eerste kersen zijn gespot, de eerste kersenkraam is open. Fruitkraam d’n Kerkewaerdt nabij de A15-afslag Wadenoijen heeft de kersenshop weer helemaal up-to-date en de verkoop gestart. Eigenaar Aart Blom opende ‘gewoon’ de deuren en vijf minuten later werd de eerste kersenkoper al gespot.

Blom: ,,In de eerste week van juni verwachten we de eerste échte koude kersen. Dat moment gaan we vieren met de verkoop van het eerste kistje kersen waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Tijdens de Open Kersendagen op 6 en 7 juli gaan we de officiële kersenpluk nog een keertje uitgebreid vieren. Dan zitten we midden in het kersenseizoen.”

Lees het gehele artikel: betuwekers.nl

Betuwse kersen

De Betuwse kersen zijn er weer

WADENOIJEN – Het Betuwse kersenseizoen staat op het punt van beginnen. De eerste kersenstallen openen hun deuren. Zo is vrijdag De Kerkewaerdt in Wadenoijen opengegaan. Naast Spaanse zijn er ook echte Betuwse kersen te koop, al komen deze wel uit de kas.

Mooie reportage van Omroep Gelderland over de kersenteelt in de Betuwe. Een interview met Aart Blom, kersenteler.

Kijk op: Omroep Gelderland: de Betuwse kersen zijn er weer >>

Betuwe Kers - Aart Blom

Schade door nachtvorst voor Betuwse kersenteelt valt mee

De nachtvorst in de eerste weken van april heeft de kersentelers in de Betuwe slapeloze nachten bezorgd. Ook bij Aart Blom, kersenteler in de Betuwe: “Maar tot nu toe lijkt het allemaal mee te vallen. Het heeft een paar nachten 2 graden gevroren, twee jaar terug was het tot min 6 toen was er wel veel schade”. Aart vervolgt: “Zoals het er nu naar uitziet heeft de nachtvorst weinig tot geen schade aangericht in de Betuwe. Wel zullen de kersen minder in aantal zijn, maar daardoor zullen ze groter en dikker worden. Dat levert mooiere en lekkere kersen op, zo is mijn inschatting. Ik verwacht een goed kersenseizoen”.

Betuwe Kers & Open Kersendagen

Fruitpartners Blom heeft naast zijn handelsbedrijf ook een eigen teeltbedrijf voor kersen: Betuwe Kers. Dit eigen kersenbedrijf omvat ca. 20 ha. overkapte kersen in de Betuwe. Fruitpartners Blom zet zwaar in op dit unieke Betuwse streekproduct. Grote investeringen zijn gedaan in overkapping en nieuwe rassen. Hierdoor kan de kwaliteit en continuïteit worden gegarandeerd. Met de Betuwse overkapte kersen wordt een echt onderscheidend product neergezet, zowel in kwaliteit, smaak als gewicht. Voor de promotie van de Betuwse kersen worden op zaterdag 6 en zondag 7 juli a.s. de Betuwse Open Kersendagen gehouden in Wadenoijen (nabij Tiel). Een kersenfeest voor jong en oud.

bloesem kersen

Nachtvorst en de bloesem

De nachtvorst van afgelopen weekend (13/14 april 2019) levert de kersentelers slapeloze nachten op. Aart Blom, kersenteler in de Betuwe: “Tot nu toe lijkt het allemaal mee te vallen, maar we kunnen het pas goed zien na een week. Het heeft 2 graden gevroren, twee jaar terug was het tot minus 6 toen was er wel veel schade”.

Art Blom Betuwe Kers

Een nieuw kersenseizoen in aantocht

Een nieuw kersenseizoen is in aantocht. De kersenbomen staan weer volop in bloei in de Betuwe. Aart Blom, fruitteler van de Betuwe Kers, maakt elke dag een ronde door de kersenboomgaard. De omstandigheden zijn gunstig, de bijen doen goed hun werk, maar het stuifmeel is nog wel erg droog, zo constateert hij. Het blijft spannend. Ook kan er eind april nog nachtvorst komen. Op de hoogte blijven? Blijf onze website volgen.

Open Kersendagen op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019

Waar kun je het lekkerste kersen eten? In de boomgaard natuurlijk! We willen je graag laten genieten van onze boomgaard en natuurlijk van de heerlijke kersen uit de boomgaard D’n Kerkewaerdt. Daar vind je nog echte Betuwse kersen. Je bent dan ook van harte welkom om het kersengevoel in onze boomgaard te komen beleven. Loop gerust eens door de boomgaard en kijk hoe de kersen groeien en rijpen. Kom naar de Open Kersendagen op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 en we vertellen je alles over de kersenteelt.

Veldcontrole Gala boomgaarden in Chili

Veldcontrole Gala boomgaarden in Chili

In 2018 is Fruitpartners Blom een exclusief partnership aangegaan met het Chileense bedrijf Xtra+. Naar buiten wordt getreden onder de naam Fruitpartners Chile. De Chileense partners heeft Nederlandse roots, expertise in kwaliteitscontrole en kennis van teelt. Om de kwaliteit van het fruit te garanderen is Aart Blom in februari 2019 terplaatse in Chili wezen kijken en veldcontrole uitgevoerd om het fruit te keuren. De oogst zag er bijzonder goed en de verwachtingen zijn hoog gespannen van het fruit uit Chili.