Gezinnen met jonge hartpatiënten bij Betuwe Kers

Stichting Heartbeat heeft afgelopen zondag, 21 juni 2020, in samenwerking met BetuweKers, 25 gezinnen met een jonge hartpatiënt laten genieten van zelf kersen plukken. De gezinnen, afkomstig uit het hele land, kregen bij de Kersenwinkel in de boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen een kistje mee om 2 kilo te plukken van het heerlijke zomerfruit.

Het avontuur begon met de tocht in een echte huifkar naar de boomgaarden die vol hangen met rijpe kersen om te plukken. Het mag natuurlijk niet, maar stiekem voorproeven van de kersen is het allerleukste in de boomgaard. En getuige de paarse tongen waarmee de kids terugkwamen bij de Kersenwinkel is dat prima gelukt.

Lees het gehele artikel: betuwekers.nl

Opening ‘Pluk ’m zelf’ kersenseizoen

Nu de kersen weer in grote getalen beschikbaar komen, kunnen ook toeristen die een bezoek brengen aan de Betuwe, kersen komen plukken. Deze week plukte Jan de Boer, speerpuntvoorzitter Recreatie & Toerisme van Fruitdelta Rivierenland, het eerste doosje Betuwse kersen als start van het ‘pluk ‘m zelf‘ kersenseizoen. Het plukken vond plaats in de boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen.

Kersenteler Aart Blom vertelt: “Toeristen kunnen in een aangegeven gedeelte van de boomgaard zelf kersen plukken. Vorig jaar was daar zeer veel belangstelling. Ook nu al krijgen we via social media veel vragen hierover binnen. We geven daar graag een vervolg aan. Als het doosje vol zit, worden de kersen afgewogen en kan de bezoeker de kersen afrekenen bij de kassa. Uiteraard wordt gezorgd voor voldoende ruimte tussen de plukkers en er is een duidelijke looproute in verband met de coronamaatregelen”.

Lees het gehele artikel: betuwekers.nl

Kersen Drive-In geopend!

Na een paar weken proefdraaien is vorige week de Kersen Drive-in geopend in de boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen. Er bestaan al diverse Aardbeien Drive-ins in Nederland, maar -zo ver ons bekend- er is nog niet eentje speciaal voor kersen. Nu dus wel. En dat midden in de Betuwe, de fruittuin van Nederland.

Bezoekers rijden eerst een stukje de boomgaard in, langs de kersenbomen, en komen dan aan bij de Kersen Drive-in. Nynke Blom: “We verwachten geen lange wachtrijen, maar er wordt al wel veel gebruik van gemaakt. Met name door automobilisten die van de rijksweg A15 afkomen. Zij komen van het werk af of gaan op familiebezoek en nemen dan snel één of meerdere kilo’s kersen mee.”

Lees het gehele artikel: betuwekers.nl

De Betuwse kersen zijn rijp

Vrijdag 5 juni 2020, werd het eerste kistje Betuwse kersen door kersenteler Aart Blom overhandigd aan Hans Beenakker, burgemeester van Tiel, Fruitstad aan de Waal. Met het in ontvangst nemen van de eerste kersen, gaf hij het officiële startschot voor een nieuw kersenseizoen. De overhandiging vond plaats in Boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen.

Een mooie aftrap van het Betuwse kersenseizoen, die veel belovend is voor de aankomende twee maanden. Aart Blom: “De nachtvorst in april heeft de kersentelers in de Betuwe slapeloze nachten bezorgd. Ook in mijn boomgaarden was dit het geval, maar achteraf lijkt het allemaal mee te vallen.” Aart vervolgt: “Zoals het er nu naar uitziet heeft de nachtvorst weinig schade aangericht in de Betuwe. Wel zullen de kersen ca. 20% minder in aantal zijn, maar daardoor zullen ze groter en dikker worden. Dat levert mooiere en lekkere kersen op, zo is mijn inschatting. Ik verwacht een goed kersenseizoen.”

Lees het gehele artikel: betuwekers.nl

Het kersenseizoen is gestart!

Op Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, zal de Kersenwinkel van boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen haar deuren weer openen. De eerste kersen die verkocht worden komen nog uit de kas. Een week later, begin juni, worden de eerste Betuwse kersen van de koude grond verwacht.

Kersenteler Aart Blom verwacht een goed kersenseizoen dit jaar, maar we zullen nog even geduld moeten hebben. “Door de zachte winter hadden we verwacht de eerste kersen van de koude grond al eind mei te kunnen plukken”, vertelt Aart. “Maar door de koude nachten in april en nu ook nog in mei zijn de eerste kersen niet eerder rijp dan in de eerste week van juni.” Gelukkig stijgen de temperaturen volgende week weer én wordt het prachtig weer met de opening van de Kersenwinkel.

Lees het gehele artikel: betuwekers.nl

Betuwse kersen

De kersenkraam is weer open

De eerste kersen zijn gespot, de eerste kersenkraam is open. Fruitkraam d’n Kerkewaerdt nabij de A15-afslag Wadenoijen heeft de kersenshop weer helemaal up-to-date en de verkoop gestart. Eigenaar Aart Blom opende ‘gewoon’ de deuren en vijf minuten later werd de eerste kersenkoper al gespot.

Blom: ,,In de eerste week van juni verwachten we de eerste échte koude kersen. Dat moment gaan we vieren met de verkoop van het eerste kistje kersen waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Tijdens de Open Kersendagen op 6 en 7 juli gaan we de officiële kersenpluk nog een keertje uitgebreid vieren. Dan zitten we midden in het kersenseizoen.”

Lees het gehele artikel: betuwekers.nl

Betuwse kersen

De Betuwse kersen zijn er weer

WADENOIJEN – Het Betuwse kersenseizoen staat op het punt van beginnen. De eerste kersenstallen openen hun deuren. Zo is vrijdag De Kerkewaerdt in Wadenoijen opengegaan. Naast Spaanse zijn er ook echte Betuwse kersen te koop, al komen deze wel uit de kas.

Mooie reportage van Omroep Gelderland over de kersenteelt in de Betuwe. Een interview met Aart Blom, kersenteler.

Kijk op: Omroep Gelderland: de Betuwse kersen zijn er weer >>

Betuwe Kers - Aart Blom

Schade door nachtvorst voor Betuwse kersenteelt valt mee

De nachtvorst in de eerste weken van april heeft de kersentelers in de Betuwe slapeloze nachten bezorgd. Ook bij Aart Blom, kersenteler in de Betuwe: “Maar tot nu toe lijkt het allemaal mee te vallen. Het heeft een paar nachten 2 graden gevroren, twee jaar terug was het tot min 6 toen was er wel veel schade”. Aart vervolgt: “Zoals het er nu naar uitziet heeft de nachtvorst weinig tot geen schade aangericht in de Betuwe. Wel zullen de kersen minder in aantal zijn, maar daardoor zullen ze groter en dikker worden. Dat levert mooiere en lekkere kersen op, zo is mijn inschatting. Ik verwacht een goed kersenseizoen”.

Betuwe Kers & Open Kersendagen

Fruitpartners Blom heeft naast zijn handelsbedrijf ook een eigen teeltbedrijf voor kersen: Betuwe Kers. Dit eigen kersenbedrijf omvat ca. 20 ha. overkapte kersen in de Betuwe. Fruitpartners Blom zet zwaar in op dit unieke Betuwse streekproduct. Grote investeringen zijn gedaan in overkapping en nieuwe rassen. Hierdoor kan de kwaliteit en continuïteit worden gegarandeerd. Met de Betuwse overkapte kersen wordt een echt onderscheidend product neergezet, zowel in kwaliteit, smaak als gewicht. Voor de promotie van de Betuwse kersen worden op zaterdag 6 en zondag 7 juli a.s. de Betuwse Open Kersendagen gehouden in Wadenoijen (nabij Tiel). Een kersenfeest voor jong en oud.

bloesem kersen

Nachtvorst en de bloesem

De nachtvorst van afgelopen weekend (13/14 april 2019) levert de kersentelers slapeloze nachten op. Aart Blom, kersenteler in de Betuwe: “Tot nu toe lijkt het allemaal mee te vallen, maar we kunnen het pas goed zien na een week. Het heeft 2 graden gevroren, twee jaar terug was het tot minus 6 toen was er wel veel schade”.

Art Blom Betuwe Kers

Een nieuw kersenseizoen in aantocht

Een nieuw kersenseizoen is in aantocht. De kersenbomen staan weer volop in bloei in de Betuwe. Aart Blom, fruitteler van de Betuwe Kers, maakt elke dag een ronde door de kersenboomgaard. De omstandigheden zijn gunstig, de bijen doen goed hun werk, maar het stuifmeel is nog wel erg droog, zo constateert hij. Het blijft spannend. Ook kan er eind april nog nachtvorst komen. Op de hoogte blijven? Blijf onze website volgen.

Open Kersendagen op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019

Waar kun je het lekkerste kersen eten? In de boomgaard natuurlijk! We willen je graag laten genieten van onze boomgaard en natuurlijk van de heerlijke kersen uit de boomgaard D’n Kerkewaerdt. Daar vind je nog echte Betuwse kersen. Je bent dan ook van harte welkom om het kersengevoel in onze boomgaard te komen beleven. Loop gerust eens door de boomgaard en kijk hoe de kersen groeien en rijpen. Kom naar de Open Kersendagen op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 en we vertellen je alles over de kersenteelt.

Veldcontrole Gala boomgaarden in Chili

Veldcontrole Gala boomgaarden in Chili

In 2018 is Fruitpartners Blom een exclusief partnership aangegaan met het Chileense bedrijf Xtra+. Naar buiten wordt getreden onder de naam Fruitpartners Chile. De Chileense partners heeft Nederlandse roots, expertise in kwaliteitscontrole en kennis van teelt. Om de kwaliteit van het fruit te garanderen is Aart Blom in februari 2019 terplaatse in Chili wezen kijken en veldcontrole uitgevoerd om het fruit te keuren. De oogst zag er bijzonder goed en de verwachtingen zijn hoog gespannen van het fruit uit Chili.